En Çok Merak 

EdilenSorular !

 

Psikolog ile Psikiyatrist arasındaki fark nedir?

Psikologlar, insanın bilişsel süreçlerinin, davranışlarının ve duygularının nasıl ve neden oluştuğunu sistematik olarak inceleyen kişilerdir. Psikologlar üniversitelerin psikoloji bölümünden mezun olurlar. Psikoloji lisans eğitimini tamamladıktan sonra, aldıkları yüksek lisans (master) eğitimleriyle hangi alanda uzmanlaşacaklarını belirler.
Psikiyatristler ise tıp eğitimlerini tamamladıktan sonra psikiyatri dalında uzmanlık yapmış ve ilaç yazma yetkisine sahip hekimlerdir.

Psikolog ilaç yazar mı?

Psikologlar tıp eğitimi değil, insan davranışı üzerine eğitim almışlardır. Bu yüzden ilaç yazma yetkileri yoktur. Seans sürecinde gerek görülen durumlarda psikolog danışanını gerekli yönlendirmeyi yaparak, psikiyatri uzmanına yönlendirebilir. Ya da aynı danışanı iki uzman birlikte takip edebilir.

Danışmanlık süresince süreklilik neden önemlidir?

Danışmanlık sürecinin aksaması kişinin hedeflerine ulaşmasında gerilemeye sebep olabilir. Bu yüzden düzenli olarak devam edilmesi büyük önem taşır.

Neden yakınımıza değil de, psikoloğa problemimi anlatmalıyım?

Kişiler yakın çevresini dinlerken objektif davranmakta zorlanırlar. Bu yüzden ya onay verirler ya da yönlendirme yaparlar. Sonuç olarak çözüme ulaşmayı bekleyen problemlerle tekrar karşılaşırsınız. Bu işin eğitimini almış bir uzmanla konuştuğunuzda, daha objektif ve profesyonel bir görüş alırsınız. Psikolog sizi herhangi bir konuda  yönlendirmez. Çalışmalarını gizlilik, dürüstlük ve koşulsuz kabul olarak oluşturur.

Cinsel danışmanlık kimler tarafından uygulanır?

Cinsel tedaviler konusunda uzmanlaşmış ve bu konuyla ilgili eğitimler almış ruh sağlığı profesyonelleri tarafından uygulanır.

Klinik Psikolog kime denir?

Psikoloji lisans eğitimini tamamlamış kişiler “Psikolog” ünvanını alırlar. Sonrasında “Klinik Psikoloji” yüksek lisans eğitimini tamamlayarak “Uzman Klinik Psikolog” ünvanını alırlar. Klinik psikologlar, psikoloji biliminin psikopatolojiyle sınırında yer alarak çeşitli psikoterapi yaklaşımları üzerine aldığı teorik ve uygulamalı eğitimlerle tanısal değerlendirme, kişisel gelişim ve tedavi üzerinde deneyim kazanan, hastane ve klinik gibi alan stajlarıyla aldığı eğitimleri uygulama yetkinliğe sahip kişilerdir.

Ne zaman psikoloğa başvurmam gerekir?

Çoğu zaman kişi hayatın koşuşturması içerisinde kaybolur ve yaşamakta olduğu sorunlara çözüm bulmakta zorlanır. Ya da bunu hayata geçirecek gücü bulamaz. Böyle durumlarda bu konuda eğitim almış uzmana başvurmak gerekir. Psikoterapi, tamamen kişisel bir yolculuktur ve isteğe bağlıdır. Bu süreç, psikolojik rahatsızlıkların tedavisinin yanı sıra kendini keşfetmek, hayat kalitesini arttırmak, hayatında yolunda gitmeyen problemleri çözmek isteyen herkes için uygundur. Danışmanlık ihtiyacı duyan her birey bir psikoloğa başvurabilir. 

Yakın çevrem danışmanlık hizmeti aldığımı öğrenir mi?

Seanslar gizlilik üzerine kuruludur. Kişi danışmanlık hizmeti aldığını çevresine bahsetmediği sürece uzman bu durumu kimse ile paylaşmaz. Eğer kişinin kendine veya bir başkasına zarar verme ihtimali varsa, kişinin yakınlarına danışmanlık sürecindeki diğer bilgiler aktarılmadan bildirim yapılır.

Cinsel danışmanlık nedir?

Kişinin yaşamakta olduğu cinsel işlev bozukluklarının tedavisi için oluşturulmuş yapılandırılmış bir danışma türüdür.

Cinsel danışmanlık seanslarında ne yapılmaktadır?

Kişinin cinsel danışmanlığa başvuru nedenini ayrıntılı olarak değerlendirilir. Ardından cinsel hikayesi alınır. Seanslarına ek olarak ilerlemek için kişinin kendisine ya da partneriyle uygulayabileceği ev ödevleri bu alanda uzman kişiler tarafından verilir. Kişinin problemini çözeceğine inancı cinsel danışmanın başarısında önemli bir etkendir.

Halen çekindiğiniz konular mı var?

 

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts.

01

İLK GÖRÜŞME

İlk görüşmede danışan ile psikolog arasında kurulan ilişki oldukça önemlidir. Bu görüşmede problemin tanımlanması, hedeflerin belirlenmesi ve bir müdahale planının netleştirilmesi büyük önem taşır.

02

TERAPÖTİK BAĞ

Psikoterapideki en önemli faktör, danışan ile terapist arasında kurulan terapötik ilişkidir. Bunun Temeli ilk görüşmede atılır.

Terapötik bağ, danışanın terapiye özen göstermesi ve terapistle işbirliği halinde olması için gereklidir. Terapötik işbirliği oranında terapiden fayda elde edilir. Terapötik ilişkide belirli sınırların çizilmiş olması önemlidir: Belirli gün ve saatlerde terapi yapılması danışanın, duygu, düşünce ve yaşantılarını incelemesi için güvenli bir ortam sağlar.

03

TERAPİ SÜRECİ

Psikoterapi, psikolojik problemin çözümü, kendini keşfetmek ve hayat kalitesini arttırmak,isteyen herkes için keyifli bir yolculuktur. Terapiye, düzenli olarak devam edilmesi önemlidir.

Terapi sürecinin aksaması, kişinin oluşturduğu hedeflerine ulaşmasında gerilemeye sebep olabilir.

04

PROBLEM ÇÖZÜMÜ

Duygularınızı ve düşüncelerinizi önemseyip kabul ettiğiniz noktada değişim de başlayacaktır.